Agnes Jongerius (PvdA): “Chauffeurs winnen eerlijk loon in Europees Parlement”

“Chauffeurs winnen eerlijk loon in Europees Parlement”

“Eindelijk. Chauffeurs zagen tot twee keer toe gigantische verslechteringen van hun loon en werkroosters op zich af komen. Met veel duwen en trekken hebben we dat niet alleen gestopt, we hebben ook het loon en de werkomstandigheden van chauffeurs weten te verbeteren. Vrachtwagen- en buschauffeurs gaan er flink op vooruit,” aldus PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius.

“Een chauffeur krijgt straks in de kern betaald volgens het loon in het land waar de lading gelost wordt, als die lonen hoger liggen dan thuis. Een Roemeense chauffeur die steevast in Nederland rijdt krijgt dan een Nederlands loon. Na jaren van uitbuiting gaan we zo eindelijk de oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen. Chauffeurs kunnen weer collega’s zijn, in plaats van concurrenten,” stelt Agnes Jongerius.

“Het oprekken van werkroosters hebben we weten te stoppen, chauffeurs krijgen voldoende rust. Met de invoering van een slim meetkastje – de digitale tachograaf – kan straks op een eerlijk loon gehandhaafd worden. En brievenbusfirma’s kunnen geïnspecteerd en opgerold worden,” zegt Agnes Jongerius.

In de stemming over het Mobility Package zijn vandaag in het Europees Parlement nieuwe regels arbeidsomstandigheden voor de vervoersmarkt aangenomen. In juli vorig jaar en afgelopen januari zijn andere voorstellen weggestemd. De Europese ministers van transport hebben hun standpunt al bepaald, dus nu kan de triloog beginnen. Na deze onderhandelingen stemt het Europees Parlement nog een keer over dat onderhandelingsresultaat.

ingezonden door de: persvoorlichter PvdA Eurodelegatie