Agnes Jongerius (PvdA): “Chauffeurs winnen eerlijk loon in Europees Parlement”

“Chauffeurs winnen eerlijk loon in Europees Parlement”

“Eindelijk. Chauffeurs zagen tot twee keer toe gigantische verslechteringen van hun loon en werkroosters op zich af komen. Met veel duwen en trekken hebben we dat niet alleen gestopt, we hebben ook het loon en de werkomstandigheden van chauffeurs weten te verbeteren. Vrachtwagen- en buschauffeurs gaan er flink op vooruit,” aldus PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius.

“Een chauffeur krijgt straks in de kern betaald volgens het loon in het land waar de lading gelost wordt, als die lonen hoger liggen dan thuis. Een Roemeense chauffeur die steevast in Nederland rijdt krijgt dan een Nederlands loon. Na jaren van uitbuiting gaan we zo eindelijk de oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen. Chauffeurs kunnen weer collega’s zijn, in plaats van concurrenten,” stelt Agnes Jongerius.

“Het oprekken van werkroosters hebben we weten te stoppen, chauffeurs krijgen voldoende rust. Met de invoering van een slim meetkastje – de digitale tachograaf – kan straks op een eerlijk loon gehandhaafd worden. En brievenbusfirma’s kunnen geïnspecteerd en opgerold worden,” zegt Agnes Jongerius.

In de stemming over het Mobility Package zijn vandaag in het Europees Parlement nieuwe regels arbeidsomstandigheden voor de vervoersmarkt aangenomen. In juli vorig jaar en afgelopen januari zijn andere voorstellen weggestemd. De Europese ministers van transport hebben hun standpunt al bepaald, dus nu kan de triloog beginnen. Na deze onderhandelingen stemt het Europees Parlement nog een keer over dat onderhandelingsresultaat.

ingezonden door de: persvoorlichter PvdA Eurodelegatie

1 reactie op Agnes Jongerius (PvdA): “Chauffeurs winnen eerlijk loon in Europees Parlement”

  • Het wordt hoogtijd dat de waarheid aan ket licht komt en daarvoor hebben wij de Paritaire Comités nodig van elke lidstaat waarvan de beroepsfederaties en vakbonden de overeenkomsten hebben gemaakt. Zo niet komen er geen juiste oplossingen waar men kan op inspelen en gaan de misbruiken dan verder op een andere kant uitgespeeld worden.
    Nochtans moet het mogelijk gemaakt worden daar de federaties en vakbonden hun overeenkomsten die werden gemaakt bekend te maken en dat zie ik niet zitten dat dit gaat gebeuren. Dus zal de strijd verder gaan tot het doodbloedt van ellende en dan komen de toestanden die uit de hand gaan lopen en wie gaan we daar dan moeten voor verantwoordelijk stellen!
    EUROPA uiteraard want de lidstaten zijn in gebrek gebleven de juiste oplossingen te bieden om dat men organisaties geen kansen had gelaten die opzettelijke gebreken achterweg te laten, zodat we aan dit resultaat zijn gekomen.
    Groetjes van iemand die weet van wanten .