Safety Experience van Mercedes Benz Trucks

Lelystad; Afgelopen donderdagochtend was Trucker Appy door Stern uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Safety Experience van Mercedes Benz Trucks op het ANWB rijvaardigsheidscircuit in Lelystad en we kunnen jullie vertellen dat het een zeer interessante en leuke ochtend was.

Voordat we veiligheidssystemen gingen testen, werd eerst onze rijvaardigheid getest. Onderstuur en overstuur werd gesimuleerd. Een noodstop uitvoeren op een (spekglad) wegdek met een gangetje van 70 km per uur en een uitwijkmanoeuvre waren allemaal onderdeel van de test en we moeten toegeven de Actrossen die er stonden gaven allemaal geen krimp.
De Actros MP5 zit dan ook echt vol met de nieuwste technologieën op het gebied van veiligheid. Zo is de auto onder andere voorzien van Active Sideguard Assist (ASGA). Dit systeem zorgt ervoor dat de truck automatisch een remmanoeuvre uit kan voeren als zich bijvoorbeeld een voetganger of fietser zich in de dode hoek bevindt. ASGA weet het voertuig tot stilstand te brengen wanneer de chauffeur niet reageert op eerdere waarschuwingen. Mercedes Benz Trucks is de eerste in de wereld die dit type (actieve)remsysteem op zijn vrachtwagens heeft zitten. Uiteraard dit met als doel om ongevallen met (dodelijke) verkeersslachtoffers verder terug te dringen. Tijdens de ochtend demonstreerde Mercedes, ASGA met een echte voetganger die in de dode hoek liep van het testvoertuig. Zodra de truck af wilde slaan, voerde het voertuig een noodstop uit en zette de auto volledig automatisch stil. Echt een geweldige toevoeging voor de veiligheid. We zijn trouwens wel benieuwd hoe vaak de testvoetganger een schone broek nodig had maar dit terzijde  .
Een ander systeem op de Actros welke indruk maakte tijdens deze ochtend is Active Drive Assist 2 (ADA2). Door dit systeem kan de Actros deels autonoom rijden (SAE-2niveau). Er werd hiermee onder andere een situatie gesimuleerd waarbij de truck een auto voor hem volgde op de snelweg. Als deze auto vertraagde dan vertraagde de truck mee. Uiteraard tijdens het versnellen ging de truck ook mee. Het mooiste hiervan was, is dat als de auto voor hem volledig tot stilstand kwam, de truck ook helemaal uit zichzelf stopte. Zodra de auto voor hem dan weer binnen 5 a 6 seconden begon te rijden, dan kwam de truck ook automatisch weer in beweging. Dit zorgt er onder andere voor dat filerijden minder stress oplevert en de chauffeur minder vermoeid raakt tijdens het rijden.
Een extra toevoeging op ADA 2 is het Active Brake Assist 5 (ABA5) systeem van Mercedes. Een noodstop systeem hebben nagenoeg alle merken inmiddels wel maar waar Mercedes een stap verder in gaat is dat ABA5 ook voetgangers herkent. Het systeem werkt met een mix van radar en camera’s en bij detectie van bewegende personen kan ABA5 de truck niet alleen afremmen maar ook volledig tot stilstand brengen tot een snelheid van 50 km per uur. . Dit is systeem is trouwens standaard op de Actros.
Al met al dus een leerzame en vooral ook een veilige dag, waarbij Mercedes Benz zich van zijn beste kant heeft laten zien. Ik als Volvo man moet eerlijk toegeven dat ik onder de indruk ben van wat de Actros allemaal kan en in welk comfort voor de chauffeur hij dit ook doet. Ik ben nog niet helemaal om maar goed is hij zeker, die Actros.