AFSLUITING BOTLEKBRUG

Rijkswaterstaat voert vanaf maandag 20 augustus tot zaterdag 1 september werkzaamheden uit aan de Botlekbrug op de A15. De afsluiting heeft niet alleen gevolgen voor het wegvervoer, ook de scheepvaart en het vervoer van gevaarlijke stoffen kan hinder ondervinden.

Foto.Wegenwiki

Gevolgen voor de scheepvaart

Schepen moeten gebruik maken van de oostelijke doorvaart (Perniszijde). Helaas is deze doorvaart minder diep dan de westelijke doorvaart. Om ervoor te zorgen dat diepstekende scheepvaart in deze twee weken toch de Botlekbrug kan passeren, is er een aantal doorvaartvensters afgesproken met het Havenbedrijf Rotterdam, het loodswezen en de agenten. Om deze vensters mogelijk te maken moet de westelijke hef in gebruik genomen worden door middel van een test. Tijdens deze test is de brug afgesloten voor het wegverkeer.

Schepen die gebruik willen maken van de doorvaartvensters dienen dit uiterlijk 12 uur van tevoren te melden aan Rijkswaterstaat. Indien schepen zich niet melden, dan werkt Rijkswaterstaat waarschijnlijk door en wordt de brug niet afgesloten.

Gevolgen voor het wegvervoer

Voor het wegvervoer is de Botlekbrug afgesloten van:

  • Woensdag 22 augustus 22.00 uur tot donderdag 23 augustus 02.00 uur
  • Vrijdag 24 augustus 22.00 uur tot zaterdag 25 augustus 02.00 uur
  • Dinsdag 28 augustus 22.00 uur tot woensdag 29 augustus 02.00 uur
  • Vrijdag 31 augustus 22.00 uur tot zaterdag 1 september 02.00 uur

Gevolgen voor de gevaarlijkestoffenroute

De werkzaamheden zorgen er ook voor dat de gevaarlijkestoffenroute over de Botlekbrug niet beschikbaar is. Van woensdag 22 augustus 22.00 uur tot en met 23 augustus 02.00 uur is er geen alternatieve route voor gevaarlijke stoffen beschikbaar, omdat de route over de eilanden volgens Rijkswaterstaat ook gestremd is. Gevaarlijke stoffen die niet door de Botlektunnel mogen kunnen dus niet van en naar de Maasvlakte vervoerd worden. Overig verkeer kan gewoon gebruik maken van de Botlektunnel.

Alle overige data wordt het routeplichtige verkeer welke niet door de Botlektunnel (categorie D) mag, omgeleid via de Eilandenroute. Het overige verkeer wordt omgeleid via de Botlektunnel.

Bron Rijkswaterstaat