Agnes Jongerius (PvdA): Chauffeurs wegvervoer verdienen rust

Chauffeurs wegvervoer verdienen rust

“Als dit zo doorgaat moeten chauffeurs straks wekenlang achter elkaar blijven rijden, voordat ze weer bij hun familie en vrienden kunnen zijn.

Deze voorstellen kunnen we niet accepteren, buschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs hebben recht op goede arbeidsvoorwaarden”, dat zegt Agnes Jongerius na de stemming in de Transportcommissie van het Europees Parlement over het Europese mobiliteitspakket.

Het werk van tienduizenden vrachtwagen- en buschauffeurs kan er flink anders uit gaan zien door deze nieuwe regels. Werkgevers kunnen chauffeurs nog flexibeler inzetten en rusttijden komen in het gedrang. Ook willen ze het slapen in de vrachtwagencabine legaliseren.

“Het is alsof we terug in de tijd gaan, want er is al eerder vastgesteld dat chauffeurs uitgerust achter het stuur moeten zitten. In Nederland wordt er gehandhaafd op het illegale cabineslapen, dus het is absurd dat mensen nu weer terug willen naar de oude situatie. We zullen de komende maand gaan knokken voor een beter pakket.”

In juli wordt de plenaire stemming in Straatsburg verwacht en daarna moeten de lidstaten nog overeenstemming bereiken over het Europese mobiliteitspakket.