Andreas Scheuer: BUNDESLANDEN MOETEN HET RIJVERBOD OP ZONDAG VOOR TRUCKS OPHEFFEN

Bundesverkehrsminister Andreas Scheuer: BUNDESLANDEN MOETEN HET RIJVERBOD OP ZONDAG VOOR TRUCKS OPHEFFEN.

 
Na overleg met de transport- en logistieke sector pleit de federale minister van Transport voor een uniforme aanpak van de deelstaten voor wat betreft het zon- en feestdagen rijverbod met het oog op de gedeeltelijke landelijke lockdown.
 
Scheuer zei dinsdag in Berlijn dat hij de deelstaten zou benaderen. Er zijn geen knelpunten bij de levering, maar meer flexibiliteit in de levering van goederen. Scheuer had eerder overleg gepleegd met de transport- en logistieke sector.
 
Een uniforme aanpak door de deelstaten zou daarom zinvol zijn. Het is belangrijk om Duitsland “gaande” te houden. Men kan terugvallen op ervaringen van de lockdown in het voorjaar. Er is geen reden om hamsteren. In Noordrijn-Westfalen (NRW) mogen vrachtwagens tot half januari weer rijden op zon- en feestdagen dankzij een nieuwe uitzonderingsregeling.
 
De Deelstaten zijn zelf verantwoordelijk.
 
Achtergrond: In het voorjaar versoepelden de deelstaten het rijverbod voor vrachtwagens op zon- en feestdagen vanwege dreigende voorraadtekorten voor bepaalde goederen in de Corona-crisis. Sinds maandag tot eind november is in Duitsland een gedeeltelijke lockdown van kracht. Restaurants moesten sluiten, hotels mogen geen toeristen meer accepteren. Volgens de verkeersregels mogen vrachtwagens met een totaalgewicht van meer dan 7,5 ton op zon- en feestdagen tussen middernacht en 22.00 uur niet rijden. Het verbod geldt niet voor het vervoer van vers voedsel zoals melk, vlees, vis en bederfelijke groenten en fruit. Alleen de deelstaten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de verkeersregels. Volgens het ministerie kunnen de wegverkeersautoriteiten van de deelstaten in bepaalde individuele gevallen of in het algemeen voor bepaalde aanvragers vrijstellingen verlenen van het vrachtwagenverbod op zon- en feestdagen.
 
Bron: Verkehrs Rundschau