Camera’s in strijd tegen illegale asklimmers

Ferrymaatschappij Stena Line bindt de strijd aan met ‘asklimmers’: vreemdelingen die zich met groot gevaar voor eigen leven aan de as van een vrachtwagen klampen om zo illegaal op de boot naar Engeland te komen.

Camera’s bekijken voertuigen nu ook van onderaf.

Wielen, een as en – daartussen – ineens een felblauwe spijkerbroek, twee schoenen en het gezicht van een wanhopig mens. De benen zo gekruld dat de kans op vallen net wat kleiner is. De beveiligingsbeelden van de nieuwste camera’s op het ferryterrein in Hoek van Holland zijn stuitend. Tot een ongeluk is het nog nooit gekomen, zegt Stena-manager Marcel van der Vlugt: ,,Maar het is levensgevaarlijk. Die vrachtwagens rijden met een aardige snelheid de boot op. Wat als je van de as valt? Dan lig je onder de volgende wagen.

Van der Vlugt ziet meer van deze ‘asklimmers’ sinds afgelopen juli, toen het laatste stuk hekwerk om het terrein werd vernieuwd. Sindsdien is het onmogelijk om met een betonschaar door het hek te komen. De omheining is verder afgewerkt met schrikdraad en onder het hek ligt een meter beton, bedoeld om gravende vreemdelingen tegen te houden. Dus nu klimmen ze onder vrachtwagens voordat die het terrein zijn opgereden.

Lees verder bij de bron