CEO transportbedrijf Jost opnieuw opgepakt voor sociale fraude

De CEO van transportbedrijf Jost is samen met een andere medewerker opgepakt in het kader van een onderzoek naar sociale fraude en mensenhandel.

Dat zegt het federaal parket. Het bedrijf zou voor miljoenen euro’s aan sociale zekerheidsbijdragen hebben ontdoken door chauffeurs via nepvennootschappen in Oost-Europese landen tewerk te stellen. De twee zijn in de vooravond na hun verhoor vrijgelaten onder voorwaarden.
Helen Goedgebeur, Charlotte Van Driessche
wo 20 dec 20:00
wo 20 dec 16:29
Roland Jost, de gedelegeerd bestuurder van transportbedrijf Jost, is samen met een andere medewerker opnieuw opgepakt op verdenking van sociale fraude en mensenhandel. In de vooravond werden ze vrijgelaten onder voorwaarden.

In mei vielen speurders binnen bij een twintigtal vestigingen van het transportbedrijf in binnen- en buitenland, in een groot internationaal onderzoek naar sociale fraude. Er werden toen reeds vier mensen opgepakt voor verhoor, waaronder de CEO. Tijdens het onderzoek werden nu nieuwe gelijkaardige misdrijven vastgesteld.

Het federaal parket verdenkt er het transportbedrijf van in ons land miljoenen euro’s aan sociale zekerheidsbijdragen te hebben ontdoken. “Men richt postbusbedrijven op in het buitenland, in dit geval Slovakije en Roemenië,” zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket. “Vervolgens neemt men daar chauffeurs aan die rondrijden met vrachtwagens met een Slovaakse of Roemeense nummerplaat, maar die chauffeurs werken eigenlijk voor een Belgisch bedrijf. Zo hoopt men de sociale wetgeving van ons land te onduiken en dus minder sociale zekerheidsbijdragen te moeten betalen.” Daarnaast vermoedt het federaal parket dat er sprake is van mensenhandel.

De onderzoeksrechter moet nu beslissen of de twee aangehouden blijven.

Lees verder bij de bron