Chauffeurs winnen eerste slag, nu voorstellen wegvervoer verbeteren

Chauffeurs kunnen voorlopig opgelucht ademhalen: de slechte plannen in het wegvervoer komen terug op de tekentafel.” Dat zegt zegt Agnes Jongerius na afloop van de stemming over de nieuwe regels voor het wegvervoer.

Op tafel lagen rapporten die de rij- en rusttijden voor chauffeurs verslechterden en de race naar de bodem op loon en arbeidsvoorwaarden versterkten. Deze voorstellen kunnen nu alsnog opengebroken en verbeterd worden.

Het rapport van Wim van de Camp (CDA) zorgt voor oververmoeide chauffeurs, doordat hij het mogelijk maakte om meer lange werkweken achter elkaar door te rijden. Ook zouden chauffeurs van de detacheringsrichtlijn uitgezonderd worden, waardoor ongelijke beloning en dus oneerlijke concurrentie voort zou blijven bestaan. Nu krijgen we opnieuw de kans om samen met vrachtwagen- en buschauffeurs en de vakbonden een beter voorstel af te dwingen.”

Het Europees Mobiliteitspakket kan in juli weer op de plenaire agenda staan, maar nu kunnen alsnog amendementen ingediend worden. Ook in de Raad van transportministers moet er nog een standpunt ingenomen worden. Eerder deze week kondigde premier Rutte in Straatsburg verrassend genoeg aan, dat hij ook voor chauffeurs voorstander is van gelijk loon voor gelijk werk.

“Die slechte voorstellen moeten nu eerst aangepast worden en dan houden we Rutte aan zijn woord om de chauffeurs niet alsnog in de steek te laten,” aldus een strijdbare Agnes Jongerius.