De CGT- en FO-federaties van de wegvervoersector roepen op tot de staking vanaf zondagavond 22 en voor onbepaalde tijd

Wegtransport: CGT en FO bellen vanaf zondagavond
De CGT- en FO-federaties van de wegvervoersector roepen op tot de staking vanaf zondagavond 22 en voor onbepaalde tijd om de koopkracht te verdedigen, en beschreef als “kruimels” de maatregelen die dinsdag door de premier waren aangekondigd.

De vrachtwagenchauffeurs konden ook deelnemen aan een protestbeweging. Dit is tenminste wat de CGT en FO federaties hebben opgeroepen voor de staking vanaf zondagavond 22 uur en voor onbepaalde tijd. De focus van beide vakbonden ligt op koopkracht. De CGT en FO zijn niet blij met de maatregelen die dinsdag door de premier zijn aangekondigd en noemen ze “kruimels”.
Transport routier : CGT et FO appellent à la grève à partir de dimanche soir
Foto Les routiers pourraient eux aussi se lancer dans un mouvement de contestation. THIERRY ZOCCOLAN/AFP
Europa harmoniseert de sociale rechten van vrachtwagenchauffeurs
De twee vakbonden zijn ook ontevreden over een recent besluit van de Raad van State dat een besluit uit 2016 heeft afgezworen waarbij 25% en 50% toeslagen werden opgelegd voor het overuren van vrachtwagenchauffeurs en waarin werd opgeroepen tot “een spoedvergadering”. In het Ministerie van Transport, in een gezamenlijke verklaring. “Noch de post die vandaag van Minister Elisabeth Borne is ontvangen, noch de verklaringen van de sociaal adviseur van het ministerie hebben ons overtuigd, integendeel!”, Schrijf de twee vakbonden samen in hun verklaring. “We zijn ervan overtuigd dat sinds de beslissing van de Raad van State de overurengrendel is gesprongen voor het wegtransport van goederen,” voegen ze eraan toe.
Het ministerie van Transport reageerde onmiddellijk: “De twee betrokken vakbonden nemen een slecht excuus om een oproep te lanceren voor een staking die geen reden heeft om te zijn,” zei hij in een verklaring, terwijl de regering is vast in het conflict van “gele vesten”.
Een verlies van “300 tot 1200 euro per maand”
Sinds de weergave van deze beslissing schat het CGT dat het “een negatief effect op de (koopkracht) van de truckers dreigt te hebben. Maandag had ze opgeroepen tot actiedagen vanaf 14 december. Ze heeft haar schema versneld.
Het besluit van de Raad van State om de overwerkstoeslagen van vrachtwagenchauffeurs tot 10% te verlagen, zou ertoe leiden dat ze “tussen de 300 en 1200 euro per maand verliezen”, zei maandag aan AFP Patrice Clos, secretaris-generaal van FO Transport and Logistics . Eerder deze week liet het ministerie AFP weten dat dit besluit, gedateerd 28 november en nietigverklaring van een decreet van 17 november 2016, “geen gevolgen zal hebben en niets verandert in de praktijk.” “Het werd om juridische redenen verwacht en werd perfect verwacht door de overheid”, aldus het ministerie. “Een artikel van de stroomlijning van mobiliteiten (artikelnummer 42), dat zojuist in de Ministerraad is gepresenteerd, voorziet in het zekerstellen van het primaat van de brancheakkoord om de mate van toename van overuren te bepalen. Dit zal altijd de brancheakkoord blijven dat op dit gebied van toepassing is, vandaag en morgen, “zei het ministerie. Dit werd bevestigd door de minister in een brief aan werkgevers- en werknemersorganisaties in de sector op 4 december.
Sinds 20 november ondersteunt FO Transports, derde organisatie van de sector, de beweging van “gele vesten”. De unie heeft de mogelijkheid om een staking uit te roepen niet uitgesloten.
De sector, die vrachtwagenchauffeurs, ambulancechauffeurs, geldtransporters of verhuizers omvat, heeft volgens FO ongeveer 700.000 werknemers. De CFDT Road, de eerste unie van wegtransport en logistiek vóór de CGT, had besloten zijn leden niet te laten toetreden tot de beweging, en drong er bij de regering op aan om een “standaard sociale dialoog” te herstellen.
»ZIE OOK -« Gele vesten »: aankondigingen van Edouard Philippe
De redactie adviseert u

• Routiers: FO en CGT hekelen een beslissing van de Raad van State om overuren te planne

À VOIR AUSSI: Grève du transport routier: «Soit c’est un malentendu, soit c’est un mauvais prétexte» pour Elisabeth Borne

Bron.www.lefigaro.fr