Geen standairco? Dan niet overnachten in cabine

Vrachtwagenchauffeurs die geen standairco in hun wagen hebben, zouden niet in hun cabine moeten overnachten (een standairco zorgt voor koeling als de motor is uitgeschakeld). “Een chauffeur die niet goed kan uitrusten, is een gevaar op de weg”, zegt transportbestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.
De arbeidsomstandigheden in de vrachtwagencabine liggen al geruime tijd onder de loep. In de cao van vorig jaar is afgesproken dat er een grondig onderzoek komt naar ‘tweede thuis’ van de vrachtwagenchauffeurs. Het gaat dan onder meer om de afmetingen van de cabine, geluidsoverlast door koelmotoren en de temperatuur in de cabine. De uitkomsten worden in september gepresenteerd.

Recht op comfortabele en veilige werkplek

Van Rijssel neemt daar alvast een voorschot op, als het gaat om de cabine-temperatuur. “Een chauffeur heeft recht op een comfortabele en veilige werkplek. Daar horen ook een standairco en standkachel bij, waarmee chauffeurs zelf de cabine-temperatuur kunnen regelen. Een werkgever die daar geen geld voor over heeft, neemt een onverantwoord risico met zijn chauffeurs en de veiligheid op de weg. Tegen chauffeurs die zonder standairco moeten overnachten zeg ik: blijf niet in je hete cabine, maar zoek een hotel en stuur de rekening maar naar je baas. Als chauffeur mag je weigeren om in je cabine te overnachten, dat recht heb je.”

Lees verder