Hulde voor dit verhaal

“Ga alsjeblieft op tijd op de rechterbaan rijden.” Het is de noodkreet van vrachtwagenchauffeur Tjitze Bouma.

Als hij dit vertelt is hij inmiddels weer bekomen van de schrik. “Maar gisteren zat mijn hart in m’n keel.” Bouma doelt op een ongeluk in Duitsland, waarbij hij betrokken was.

De vrachtwagenchauffeur uit Friesland was gisteren op weg van Duitsland naar Nederland. Bij knooppunt Schüttorf werd hij van achteren geramd door een andere vrachtwagen, omdat het blokkeringssysteem van zijn truck actief werd. “Een automobilist met haast, die op het laatste moment ervoor dook”, concludeert Bouma.

“Ik was aan het uitvoegen toen hij zijn auto tussen mij en mijn voorganger drukte”, legt de Friese chauffeur uit. “Ik seinde naar hem, om hem te waarschuwen. Toen trapte hij keihard op de rem.” De vrachtwagen van Bouma reageerde direct. “Ik stond binnen een paar seconden stil.”

Maar daar bleef het niet bij. “De vrachtwagenchauffeur achter mij kon niet zien wat er gebeurde. Hij probeerde me nog te ontwijken, maar kon niet voorkomen dat hij me van achteren ramde. Gelukkig zonder gewonden.” En de automobilist? “Die is helaas doorgereden.”
De vrachtwagen van Bouma is uitgerust met een noodremfunctie. Dat is een systeem dat al op tijd een waarschuwing geeft voor mogelijke botsingen. Als de chauffeur niet op dat signaal reageert, bijvoorbeeld door onoplettendheid, dan zet de noodremfunctie de wagen zelfstandig stil.

Bouma deelde zijn verhaal op Facebook, om iedereen te wijzen op de gevaren van ‘dit soort acties’. Hij kreeg meteen veel bijval en zijn bericht werd al meer dan 10.000 keer gedeeld. “Natuurlijk zijn de vrachtwagenchauffeurs ook niet allemaal heilig, maar het asogedrag van automobilisten is écht een probleem.”

Ga op tijd rechts rijden, tussen ons in.

Vrachtwagenchauffeur Tjitze Bouma
“Wat nou als er een gezin achter mij had gereden? Dan hadden ze van die wagen achter mij een duw gehad en eindigde dat gezin onder mijn trailer. Ik ben heel blij dat dat niet is gebeurd.”

Lees verder