IKEA-transporteur uit Emmen stapelt fout op fout

Transporteur Brinkman uit Emmen overtreedt de wettelijk regels voor rij- en rusttijden en rijdt zonder transportvergunningen.

Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Volgens vakbond FNV is er sprake van uitbuiting van buitenlandse chauffeurs.

Afgelopen december zijn de inspecteurs van ILT het Emmense bedrijf binnen gevallen. Brinkman is transporteur voor onder andere IKEA en KLM en maakt gebruik van chauffeurs uit onder meer Oekraïne, Moldavië en Polen.

Een wettelijk verplichte rittenregistratie ontbreekt echter, blijkt uit het inspectierapport dat is opgevraagd door vakbond FNV via een zogeheten Wob-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) en dat in handen is van RTL Z.

Illegale ritten
ILT stelt in zijn rapport tientallen wetsovertredingen vast. Ook maakt Brinkman gebruik van illegale cabotageritten, dat zijn ritten waarbij buitenlandse chauffeurs tegen de regels in binnenlandse ritten uitvoeren.

Volgens FNV gaat Brinkman nog veel verder in zijn praktijken. “De firma Brinkman maakt gebruik van schijnconstructies waarbij mensen worden uitgebuit. Strafrechtelijk gezien is er sprake van mensenhandel”, zegt FNV-woordvoerder Edwin Altema.

Lees verder