INTERNATIONALE HEROÏNELIJN OPGEROLD, MEERDERE ARRESTATIES IN NEDERLAND

DORDRECHT – Met de arrestatie van de belangrijkste spelers begin deze week in onder meer Nederland is een grote internationale heroïnelijn opgerold. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Nederland was steeds de plek waar de heroïne naartoe moest, om vervolgens weer te worden geëxporteerd naar bijvoorbeeld Engeland, Duitsland of Scandinavië. Volgens de politie zijn tonnen heroïne onderschept in Europa en daarbuiten.

Verpakte heroïne. Foto ter illustratie. /ANP

Verpakte heroïne. Foto ter illustratie. /ANP

In Nederland werden in de zaak begin deze week drie verdachten van 44 tot 50 jaar in Dordrecht en Amsterdam aangehouden. In België werd een 32-jarige vrouw opgepakt. In Polen werd eveneens een verdachte aangehouden en in Turkije vonden zeven arrestaties plaats. Voor de zaak werd samengewerkt met Europol, Turkije, Italië, Duitsland, België, Spanje, Litouwen, Wit-Rusland en Kazachstan.

De zaak kwam aan het rollen toen eind 2018 in het Italiaanse Genua 300 kilo heroïne werd aangetroffen, met de bestemming Roosendaal. Al snel werd volgens de politie duidelijk dat een 44-jarige man uit Dordrecht een belangrijke facilitator was in Nederland. Hij regelde bedrijfspanden en zorgde voor de juiste deklading om de heroïne te vervoeren.

Groot aantal partijen

Een volgens de politie groot aantal partijen, variërend van honderd tot enkele honderden kilo’s, werd onderschept in Nederland en tussentijds werden hier verdachten voor aangehouden. Zo werd in juni 2019 170 kilo heroïne aangetroffen in een loods en werden zes verdachten opgepakt. Bij verschillende politieacties werden vorig jaar verdachten aangehouden in onder meer Rotterdam, Bergschenhoek, Amsterdam en Roosendaal.

Ook in het buitenland vonden acties plaats. In Duitsland zette de politie een vrachtwagen op de snelweg aan de kant. In de vrachtwagen werd 640 kilo heroïne aangetroffen in steen. In Kazachstan werd vorig jaar 1100 kilo heroïne ontdekt in een vrachtwagen met natuursteen. Ook andere smokkelwijzen werden toegepast. Zo werd de heroïne ook verpakt in de oriëntaalse specialiteit halva, een zoet gerecht.

bron:ANP