Opnieuw sneeuwstoringen onderweg naar de Alpen

Storm en sneeuwdump noordkant Alpen

De details van de verwachtingen lopen nog wat uiteen. Desondanks is toch al duidelijk dat opnieuw de noordkant en het westen van de Alpen te maken gaan krijgen met een sneeuwdump. Het eerste neerslaggebied op donderdag levert in de bergen van Zwitserland en Vorarlberg 20 tot 40 cm sneeuw op. In het weekend volgt de volgende serieuze hoeveelheid sneeuw. Met name in de Franse en Zwitserse Alpen wordt boven de 1500 meter 40 tot 100 cm verse sneeuw verwacht. Daarnaast zal het sneeuwdek in de hoger gelegen delen van de Vogezen en het Zwarte Woud ook weer aangroeien met 10 tot 25 centimeter.

Kaart voor totale sneeuwval t/m zaterdag (ICON). Naast de noordkant en het westen van de Alpen krijgen ook de hogere delen van de Vogezen en het Zwarte Woud te maken met sneeuwval.

Doordat koelere en zachtere lucht elkaar met de verschillende storingen afwisselen zal de sneeuwvalgrens ook wisselend zijn. Op woensdag ligt deze in eerste instantie rond de 1500 meter. Met name op donderdag zakt deze weer tot in de lagere Alpendalen waardoor het overal weer even wit zal kleuren. In het weekend ligt de sneeuwvalgrens in eerste instantie weer tussen de 1200 en 1500 meter om daarna weer te kunnen zakken richting de meeste Alpendalen.

Een aandachtspunt voor komend weekend is de wind in combinatie met veel sneeuwval. Met name in de Franse Alpen en Zwitserland neemt de wind flink toe tijdens de sneeuwval. Hoger in de bergen worden windstoten van 100 tot 130 km/h verwacht waarbij uitschieters tot 150 km/h mogelijk zijn. In Centraal-Zwitserland is op dit moment al niveau 4 (groot risico) op een schaal van 5 van kracht. De combinatie van veel verse sneeuw en een stormachtige wind zal dit risico niet doen afnemen.

Ook sneeuwval in middelgebergtes

Op donderdag en vrijdag weet koelere lucht onze regio weer te bereiken en vallen er boven de 200 tot 500 meter een aantal sneeuwbuien. Richting het weekend bewegen nieuwe lagedrukgebieden richting de Benelux. Rondom deze lagedrukgebieden zit koelere en zachtere lucht. De exacte koers zal gaan bepalen of de neerslag in de heuvels voornamelijk als sneeuw of regen zal vallen. In een gunstig scenario kan er dit weekend weer 5 tot 15 cm aan verse sneeuw vallen in de hoogste delen van de Ardennen en het Sauerland.

 

Bron: weerplaza