Parkeerprobleem vrachtwagens nog lang niet opgelost, het neemt alleen maar toe

Vrachtwagens op vluchtstroken, op bedrijventerreinen of op andere plekken langs de weg.

In een groot deel van Brabant is het geen uitzondering. De provincie kampt nog altijd met een groot tekort aan parkeerplaatsen voor vrachtwagens. En dat probleem neemt alleen maar toe door de economische groei.

Volgens de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is het tekort vooral merkbaar op de route Rotterdam-Venlo, die dwars door Brabant loopt. “Uit tellingen blijkt dat op de gratis verzorgingsplaatsen langs de route tijdens de nachtelijke uren de bezettingsgraad op een gemiddelde werkdag ongeveer 140 procent is”, zegt Ed van de Meerendonk van TLN.

Vrachtwagens parkeren volgens hem op parkeerplaatsen voor personenauto’s en soms zelfs op de vluchtstrook. “Levensgevaarlijk”, weet een Belgische chauffeur, die net zijn oplegger op de parkeerplaats Meelakkers langs de A67 parkeert. “Ik heb weleens gezien hoe een vrachtwagenchauffeur werd aangereden op een vluchtstrook. Hij lag te slapen en heeft het niet overleefd.”

Rusttijden
Toch staat diezelfde chauffeur op een parkeerplaats voor personenauto’s. Hij moest wel, zegt hij, want hij moet zich aan de rusttijdenwet houden. “Ik heb file gehad in Antwerpen. Ik ben een uur kwijt en dus moést ik hier wel parkeren.”

En hoewel Brabant diverse betaalde parkeermogelijkheden heeft voor vrachtwagenchauffeurs, is dat bij lange na niet voldoende. Van de Meerendonk: “Die parkeerplaatsen zijn al voor zo’n 94 procent bezet.”

Lees verder