Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid op weg na regen op dinsdag 

Morgen 10-08- 18 kans op gladheid door regenval

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers die dinsdag op pad gaan rekening te houden met gladheid. Na een lange periode van droogte wordt er lichte regen verwacht, waardoor vuilresten op de weg zich kunnen omzetten in een spekgladde laag. Het advies is om in het geval van regen de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.

In een groot deel van het land heeft het al een maand niet geregend en daardoor hebben zich olieresten, rubberresten en stofdeeltjes op het wegdek opgehoopt. Zodra het regent mengen de regendruppels zich met het opgehoopte vuil op de weg en ontstaat een dunne, slijmerige laag. Hierdoor kan het lokaal spekglad worden. De gladheid treedt vooral op als het licht regent. Bij zware regenval wordt het vuil snel weggespoeld en vormt deze aquaplaning zich niet.

 Maar de droogte is nog niet voorbijOok de modellen van het KNMI laten de komende veertien dagen geen regen van betekenis zien. Het KNMI schat de kans op aanhoudend warm en vrijwel droog zomerweer op 70 procent. De buienkans schommelt tussen de 30 en 40 procent.

Rijkswaterstaat vragen automobilisten en truckers dan ook met klem om sigaretten en afval binnenboord te houden. Omdat het strafbaar is, maar ook snel branden kan veroorzaken.

www.rijkswaterstaat.nl