Sneeuw trekt over belgie KMI waarschuwt voor gladde wegen

Sneeuw trekt over belgie: KMI waarschuwt voor gladde wegen

BRUSSEL – Het KMI waarschuwt voor gladde wegen, nu voor vandaag een winterse neerslagzone vanaf de Franse grens over ons land trekt. Er kan plaatselijk tot 5 centimeter sneeuw liggen.

De provincies Henegouwen, Luxemburg en Namen worden er het eerst mee geconfronteerd, vanaf omstreeks 10 uur. De neerslagzone bereikt omstreeks de middag de kust, de provincies West- en Oost-Vlanderen en het uiterste noordoosten pas tegen de avond, meldt het KMI, dat tot na middernacht code geel hanteert.

Vooral in het zuidwesten van het land is sneeuw, afgewisseld met aanvriezende regen mogelijk. Elders gaat het veelal om sneeuw. Er kan een sneeuwdek gevormd worden tussen 1 of 2 cm in het noordoosten en tot plaatselijk 5 cm elders.

Vrijdagavond kan er vooral in het noordoosten en centrum nog sneeuw of smeltende sneeuw vallen. Later wordt het geleidelijk droog. In de nacht verschijnen er opklaringen. Plaatselijk kan er een (aanvriezende) mistbank gevormd worden onder zo’n opklaring. Het gaat weer overal licht vriezen, met minima tussen -1 en -4 graden. De wind gaat liggen en ruimt naar overwegend zuidoostelijke richtingen.

 

“Er wordt gladheid op de grond verwacht: ofwel door enkele centimeters verse sneeuw, ofwel lokaal aanvriezende (mot)regen of wel door verspreide rijm- of ijsplekken. Deze situatie maakt het voetgangers en fietsers moeilijk zich te verplaatsen. Het wegverkeer wordt vertraagd en kan zelfs gevaarlijk worden. Hou daarom voldoende afstand en matig uw snelheid in het verkeer.”