Speciaal winterrijbewijs in Noorwegen voor vrachtwagenchauffeurs

Speciaal winterrijbewijs voor buitenlandse vrachtwagenchauffeurs in Noorwegen

Om op de Noorse wegen te kunnen rijden, moeten buitenlandse vrachtwagenchauffeurs binnenkort een speciaal “winterrijbewijs” behalen.

Zelfs als een buitenlandse vrachtwagen de juiste winterbanden heeft en is uitgerust met sneeuwkettingen, weten veel vrachtwagenchauffeurs niet hoe ze de kettingen moeten omdoen of hoe ze op gladde wegen moeten rijden, zegt de Norwegian Truck Owners Association (Norges Lastebileier-Forbund – NLB ). De vereniging pleit daarom voor de invoering van een speciaal “winterrijbewijs” voor buitenlandse vrachtwagenchauffeurs .
Elke winter berichten de Noorse media over vrachtwagens die vast komen te zitten en de Noorse wegen blokkeren , soms urenlang. Vaak gaat het om buitenlandse voertuigen, meldt het Noorse portaal nrk.no .

 

Buitenlandse chauffeurs zijn de Noorse winterse omstandigheden niet gewend. Ze moeten een speciale rijopleiding volgen, waarin ze onder meer leren hoe ze kettingen moeten omdoen en hoe een tweeassig voertuig zich in de winter gedraagt, zegt Reidar Retterholt, regiodirecteur van de Noorse vereniging.

Noorse chauffeurs rijden in 20 centimeter sneeuw en zijn er bekend mee. Buitenlanders hebben geen specialistische kennis en moeten worden opgeleid, voegt hij eraan toe.
De introductie van een speciaal winterrijbewijs voor buitenlandse vrachtwagenchauffeurs is niet nieuw. Een partij had dit voorstel al in 2014, maar het bleef onopgemerkt. Twee jaar geleden kwamen drie partijen bij elkaar en voorzagen ze de invoering van een certificaat waarin onder meer wintercursussen en andere trainingen zouden zijn opgenomen. Het idee werd verworpen door het Noorse parlement.
Toen de nieuwe Noorse regering in september van dit jaar werd gekozen, was er hoop dat de vereiste voor een “wintervergunning” zou worden afgedwongen.

Redactie Trucker Appy