Telefonisch aangifteloket ladingdiefstal word steeds vaker gebruikt

Telefonisch aangifteloket ladingdiefstal steeds vaker gebruikt

Het telefonische aangifteloket, waar chauffeurs en ondernemers ladingdiefstal kunnen melden, wordt steeds vaker gebruikt. Een jaar na de opening van het loket komt 19% van alle aangiften van ladingdiefstal via dit loket bij de politie binnen.

​Vanaf 15 mei 2017 is het aangifteloket ladingdiefstallen operationeel en kan iedere ondernemer of chauffeur 24 uur per dag melding doen van ladingdiefstal via 088-0087444. Het loket is bestemd voor transportvoertuigen zwaarder dan 3.500 kilogram (totaalgewicht).

Aantal ladingdiefstallen neemt toe

Uit cijfers van de Landelijke Eenheid blijkt dat het aantal ladingdiefstallen flink is toegenomen. Alleen al over het eerste kwartaal van 2017 is het aantal ladingdiefstallen en pogingen daartoe met 46% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Het totale aantal ladingdiefstallen in 2016 lag 29% hoger dan in 2015.

Volgens de voorzitter van TLN (Transport en Logistiek Nederland) Arthur van Dijk is het aangifteloket dan ook hard nodig om te voorkomen dat deze stijging doorzet. .

Hoe het werkt

Logistiek ondernemers of chauffeurs bellen 088-0087444 en doen telefonisch aangifte. Bij meldingen binnen kantooruren wordt de aangifte meteen opgenomen. Wordt er na kantooruren gebeld dan wordt het incident geregistreerd en zoekt de politie de eerstvolgende werkdag contact om de aangifte op te nemen. Als er een snelle opvolging nodig is dan onderneemt de politie direct actie. Ondernemers verliezen dus geen tijd, kunnen ongeacht tijd en plaats aangifte doen en hoeven nu nog maar één nummer te bellen voor zowel diefstal van een vrachtauto of lading.

Redactie TA