Transporteurs zeecontainers manipuleerden tachografen

Vijf transporteurs van zeecontainers zijn betrapt op manipulatie met tachografen. De bedrijven manipuleerden de techniek van zeven vrachtwagens, ontdekte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vrijdag bij een wegcontrole in Venlo. Twee andere transporteurs mogen niet meer rijden omdat zij geen bedrijfsvergunning bezaten.

De transporteurs die sjoemelden met de tachografen zijn drie Nederlandse en twee buitenlandse container-vervoerders. Per overtreding kan dit oplopen tot een boete van 4400 euro. Ook moeten zij weer schone apparatuur installeren.

De transporteurs die betrapt zijn op het rijden zonder vergunning – een Nederlander en een Duitser – moeten hun vrachtwagens stilzetten totdat de papieren in orde zijn. De boete die hier op staat, kan oplopen tot 4300 euro per overtreding. Het Openbaar Ministerie handelt deze boetes af. Rijden zonder vergunning is concurrentievervalsend voor bedrijven die wel de juiste papieren hebben.

Een tachograaf houdt onder meer de rij- en rusttijden bij van de chauffeur. Door manipulatie van het apparaat kan worden verhuld dat een chauffeur veel meer uren rijdt dan is toegestaan en dat hij de maximale snelheid overschrijdt. Dit is concurrentievervalsing ten opzichte van transportbedrijven die zich wel aan de regels houden.

Gesjoemel met tachografen brengt bovendien de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van chauffeurs in gevaar én de veiligheid van andere weggebruikers. Dat is ernstig, daarom treedt de ILT hiertegen op.

 

bron : www.ilent.nl