Tweede oost-europees transportbedrijf moet werkzaamheden staken in Noorwegen!!

Tweede oost-europees transportbedrijf moet werkzaamheden staken in Noorwegen!! Nadat Kreiss verboden is om nog langer cabotage ritten te doen moet nu Vlantana Norge a.s. de deur sluiten.

 

Het net sluit zich langzaam om de Oost Europese uitbuiters.                                                                                                                                      In navolging van een schandaal over mogelijke uitbuiting van werknemers in Noorwegen, trekt Vlantana Norge, een van de grootste Litouwse transportbedrijven, zich terug uit dit Scandinavische land.

“Ja, we kunnen bevestigen dat de beslissing van het bestuur en de aandeelhouders van Vlantana Norge AS is genomen om het bedrijf op 1 maart 2020 te sluiten, ”vertelde Vladan Stončius.

Hij zei dat de beslissing is genomen door het bestuur en de aandeelhouders “in het licht van de recente activiteiten van de organisatie en de moeilijkheden van de onderneming”.

De Noorse Arbeidsinspectiedienst heeft na inspecties van vrachtwagenchauffeurs van Vlantana Norge, een verschil in werktijdregistraties met betrekking tot werk- en rustplanning van chauffeurs ontdekt.

Uitbundig en slavernij

De Noorse pers noemde het uitbuiting van arbeiders, slavernij, een aantal belangrijke klanten heft besloten om de samenwerking met Vlantana Norge te beëindigen of op te schorten uit angst voor hun reputatie. De voorzitter van de raad heeft dit ook bevestigd.

“Nogal een aantal belangrijke klanten zijn bang voor reputatierisico tijdelijk opgeschort of zelfs verlaten Vlantana Norge AS ‘diensten’  erkend Stončius.

Tot 29 februari belooft het bedrijf alle zakelijke transacties in de transportbranche uit te voeren en regelingen met klanten te regelen en zal het formele opschortingsproces beginnen vanaf 1 maart.

Arbeidsinspectie

De Noorse arbeidsinspectie had Vlantana Norge gewaarschuwd voor de geconstateerde onregelmatigheden en gelast dat deze voor het nieuwe jaar moesten worden rechtgezet en vóór 25 maart gegevens moesten overleggen waaruit bleek dat de onregelmatigheden waren gecorrigeerd. Het bedrijf beweert alle aanbevelingen te hebben uitgevoerd maar vertrekt toch.

Vlantana Norge is via haar aandeelhouders verbonden aan een van de grootste Litouwse transportbedrijven, Vlantana.            Overigens schrijft de Noorse pers dat dit de eerste keer is dat de Norwegian Road Administration vergunningen voor een bedrijf heeft ingetrokken vanwege mogelijke uitbuiting van haar werknemers.

“Goed gedrag is een van de voorwaarden voor het verkrijgen van transportvergunningen in Noorwegen. In geval van niet-naleving is transport niet toegestaan. We zijn in de praktijk voor een gelijk speelveld in de transportsector, ”zeiden de Noorse autoriteiten in een persbericht.

Officieel heeft Vlantana Norge 161 werknemers.

© Trucker Appy