Veiling van een super dikke Volvo FH16

Unieke heavy metal-truck van Volvo in de veiling

 

Swedish Metal, een Volvo FH16-truck die ontworpen werd door Björn Gelotte, leadgitarist van de heavymetalband In Flames, is op zoek naar een nieuwe eigenaar. Dit biedt Volvo Trucks de kans om, in overeenstemming met zijn kernwaarden, zijn inspanningen voor verkeersveiligheid kracht bij te zetten en de truck te koop aan te bieden heavy metai. 20 procent van de uiteindelijke verkoopprijs doneert Volvo Trucks aan een verkeersveiligheidsproject voor kinderen.

De unieke Volvo FH16, die Swedish Metal is gedoopt, werd voor het eerst voorgesteld op het Sweden Rock Festival in 2018. Aan het ontwerp werkte het designteam van Volvo Trucks samen met Björn Gelotte van In Flames. Het werd een ode aan het erfgoed van Volvo en aan heavy metal.

Foto: Volvo Trucks BELGIË
“Vorig jaar had ik het genoegen om de krachten te bundelen met Volvo en een unieke FH16-truck te ontwerpen: Swedish Metal. Omdat Volvo verzot is op metal. En zoveel metalfans ook verzot zijn op Volvo”, vertelt Björn Gelotte.

De truck beschikt over een brede waaier aan ongeziene kenmerken. De bovenhelft van de cabine werd aan de buitenkant getooid in zwart vinyl met ledertextuur. De onderhelft is voorzien van een grafisch patroon met metaalglans en kabels als decoratief element. Björn Gelotte liet zich inspireren door de wereld van rock-’n-roll: een podium met luidsprekers en een wirwar van stroom- en gitaarkabels.

Het interieur van de cabine moest aanvoelen als een rocklounge. Op alle deurpanelen, zetels en gordijnen pronkt het logo van In Flames, vervlochten met andere heavymetalsymboliek.

“We wilden iets in het leven roepen dat op drie zintuigen tegelijk inwerkt – dat je kunt zien, voelen en horen. Daarom kreeg de truck ook een krachtig, opgewaardeerd audiosysteem”, aldus Nigel Atterbury, Senior Graphic Designer bij Volvo Trucks.

Aan de achterwand hangt een parelwitte, door Björn Gelotte gesigneerde gitaar: een Epiphone Custom Les Paul. “Haal hem eraf. Speel een paar riffs. En geniet gewoon van de truck, want hij is fantastisch”, raadt Björn Gelotte aan. 

Swedish Metal: de feiten op een rijtje

  • Volvo FH16 750 6×4 met liftbare tandemas achteraan
  • I-Shift-transmissie met kruipversnellingen
  • Volvo Dynamic Steering
  • Luchtvering voor en achter
  • Globetrotter XL-cabine
  • I-See met kaart en brandstofbesparende cruisecontrol

Voor meer info Unieke heavy metal-truck veiling