“Zeeland krijgt geen eerlijke kansen door tol”

Agnes Jongerius (PvdA): “Zeeland krijgt geen eerlijke kansen door tol”

 

“De Westerscheldetunnel vormt momenteel de enige verbinding tussen Zeeuws Vlaanderen en de rest van Nederland. Zeeuwen worden door de tunnel belemmerd in het dagelijks leven, zoals de gang naar werk. De tolheffing in de Westerscheldetunnel zorgt voor ongelijke behandeling binnen Nederland” stelt Europarlementariër Agnes Jongerius van de PvdA.

Zeeuwen worden steeds vaker gedwongen gebruik te maken van de tunnel, omdat er geen alternatieve route is. “De tolheffing werkt kostenverhogend, dat vergroot de ongelijkheid ten opzichte van andere Nederlandse weggebruikers,” aldus Jongerius. De Zeeuwse Provinciale Staten hebben afgelopen week een motie aangenomen voor tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. De Provincie Zeeland beschikt niet over de vereiste middelen om dit waar te maken, een bijdrage van het Rijk of de EU is hierbij noodzakelijk.

Vandaag bezoekt Jongerius verschillende bedrijven en organisaties in Zeeuws-Vlaanderen om de impact van de tol op de regio te zien. Bij transportbedrijf A.C. Rijnberg wordt de Europese dimensie besproken. De rest van Europa betaalt de tol aan de poort, terwijl Nederland dit via de belasting regelt. Hierdoor betalen Nederlandse chauffeurs dubbel, terwijl Europese chauffeurs gratis rijden in Nederland. “Zeeuwse transporteurs zijn dubbel de klos, zij moeten ook tol voor de Westerscheldetunnel betalen. Deze driedubbele belasting is niet eerlijk,” stelt Agnes Jongerius.